
Zieloną herbatę od wieków piją Japończycy oraz Chińczycy, obecnie jest to bardzo popularny napój również w Europie. To bardzo zdrowa herbata, którą warto pić regularnie, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Dlaczego cieszy się tak dużą popularnością?
Zdrowa herbata ma właściwości prozdrowotne
Właściwości herbaty zielonej są nieocenione, bardzo pozytywnie wpływa na samopoczucie, zdrowie, pozwala zapobiec wielu poważnym chorobom. Mimo, że w Polsce znana jest głównie ze swoich właściwości odchudzających, bo poprawia przemianę materii, to na tym nie kończą się jej zalety. Napar oczyszcza organizm z toksyn, przeciwdziała chorobom nowotworowym, chorobie Alzheimera, hamuje procesy starzenia. To najzdrowsza herbata na świecie, którą ceni się za doskonały skład i działanie.
Napój z zielonej herbaty zawiera sporo cennych witamin takich jak B,C, K,PP, B1, garbniki, a także wiele minerałów typu potas, magnez, żelazo, fosfor, sód, krzem, jod. Tak bogaty skład chemiczny gwarantuje szerokie zastosowanie i właściwości prozdrowotne. Antyoksydanty znajdujące się naparze wykazują zdolność do hamowania generacji wolnych rodników, zawdzięczamy to polifenolom.
Udowodniono pozytywny wpływ zielonej herbaty na układ trawienny, sercowo-naczyniowy, może przeciwdziałać również rozwojowi chorób nowotworowych. Epigalokatechina chroni komórki przed mutacjami rozwijającymi się przez spożywanie przetworzonych produktów spożywczych, które niestety są obecnie ogólnodostępne. Pozytywnie wpływa również na pracę serca, substancje aktywne występujące w zielonej herbacie skutecznie obniżają poziom cholesterolu, co chroni przed zawałem serca oraz udarem mózgu. Herbata wykazuje dobroczynny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy.
Zielona herbata wspiera pracę mózgu
Jeżeli zależy nam na poprawie koncentracji, szybkości uczenia się, jesteśmy wyczerpani, senni, nie potrafimy się skupić, warto pić japońską herbatę o nazwie gyokuro. To jedna z najdoskonalszych odmian japońskich herbat, która kiedyś była przeznaczona wyłącznie na specjalne okazje. Duża zawartości L-teaniny sprawia, że gyokuro wspomaga koncentrację i dobrze pobudza. Po jej wypiciu mamy więcej energii, ten napój wykazuje podobne działanie do kofeiny.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Parzenie zielonej herbaty powinno przebiegać w temperaturze 80 stopni Celsjusza, nie można zalewać ją wrzątkiem. Ważna jest również jakość wody – nie powinna być twarda, tak więc najlepiej zdecydować się na zastosowanie wody butelkowanej albo przefiltrowanej w specjalnym dzbanku. Chociaż większość z nas jest przyzwyczajona do ekspresowych herbatek w torebkach, to warto znaleźć w sobie trochę więcej cierpliwości. Dobrą herbatę można kupić obecnie w sieci w sklepach internetowych typu Soti Natural, sklepach ze zdrową żywnością, ale również w dyskontach spożywczych.
Jeżeli nie przepadamy za charakterystyczną goryczką, po zaparzeniu warto oddzielić liście od naparu, dzięki temu zyska lepszy smak i aromat. Z liści można wykonać kilka parzeń, niektórzy miłośnicy napoju polecają pić herbatę dopiero z drugiego parzenia.
Bez względu na to, czy wybieramy herbatę na odchudzanie, czy zależy nam na spożywaniu jej w celach zdrowotnych, warto zaopatrzyć się w liście najlepszej jakości. To najlepsza herbata, która dodaje energii, pozwala się zrelaksować, poprawia samopoczucie, dzięki niej można uniknąć zachorowania na wiele poważnych chorób. Bez wątpienia warto ją włączyć do swojej diety.